Putranden PRO Systeem

Met het eigen ontwikkelde PRO Systeem worden op efficiënte wijze put afdichtingen opnieuw gesteld en opgehoogd, met minimale verkeershinder.

  • Binnen 2 uur staat de putrand op hoogte
  • Zeer vlak eindresultaat
  • Vermindering van trilling en geluidsoverlast
  • Direct open te stellen voor verkeer

Waarom zakken putranden?

Meestal verzakken de putten omdat ze bij aanleg al niet goed gesteld zijn of met producten die niet geschikt zijn voor deze functie.

Houten wigjes zijn bijvoorbeeld heel makkelijk om te put te stellen maar na verloop fijn tijd gaan deze rotten en verdwijnen. Hierdoor komt er ruimte onder de putrand te zitten waardoor hij kan verzakken. 

Vaak wordt er ook een verkeerde mortel gebruikt om de putten te stellen. Deze mortel is bijvoorbeeld niet sterk genoeg voor rioolgas waardoor de mortel wordt aangetast. 

Oorzaken waardoor een put nog meer kan verzakken:

  • trilling door slijtage put 
  • zware verkeersbelasting 
  • defecte put 
  • mortel te snel belast

Zelf putranden herstellen

1. Stellen van putten met snelhardende mortel

Voor het juist stellen van de putrand adviseren wij een goede mortel. Wij gebruiken al jaren met veel succes de Poltec 700 stelmortel.

De mortel is snelhardend, extreem sterk en bovendien geschikt voor het gebruik in de riolering. Wij adviseren om na het stellen van de put de mortel met een “natte” stoffer nog even glad af te werken.

2. Gat opvullen met snelhardende beton 

Nadat de putrand gesteld is gaan we het reparatiegat opvullen met een snelhardende beton.

Dit doen we met de PRO betonwegenmortel. Dit is een snelhardende krimparme mortel die na een uur volledig belastbaar is. Ook voor zwaar wringend verkeer.

Om het systeem sterker te maken wapenen we het beton nog met extra wapening ijzer. 

3. Asfalt 

Als de put in een betonweg zit is het systeem klaar. Bij een asfaltweg wil je graag de afwerking ook met asfalt doen. Dit kan door ongeveer 1,5 cm onder het asfalt te blijven met de Pro betonwegenmortel.

Daarna als de beton voldoende uitgehard is verwijder je de cementsluier met een staalborstel of natte stoffer.

Dan de beton behandelen met Pro gemodificeerde kleef.

Na het aanbrengen van de kleef kan de put direct afgewerkt worden met V.D. Broek Asfaltbeton 0/5. Voor het beste resultaat en snelle uitharding deze even voorzichtig nabranden met een gasbrander. 

4. Naadbehandeling 

De putrand is nu in principe klaar voor gebruik echter heb je nog de zaagsnede.

Om toekomstige schade te voorkomen adviseren wij om deze te behandelen met de Protect band. Deze kan het beste direct na het verwarmen van de V.D. Broek Asfaltbeton worden aangebracht zodat hij nog gebruik kan maken van de warmte voor een optimale hechting. 

Benodigdheden

Onderstaande producten heeft u nodig om het PRO Systeem aan te brengen.